Pages

Mangala Oyunu

 




MANGALA OYUNU

1)     Oyun 2 kişi ile oynanan Türk zekâ ve strateji oyunudur.

2)     Her oyuncuya ait 6 küçük kuyu ve 1 hazine kuyusu vardır. (Toplamda 12 küçük kuyu 2 hazine kuyusu)

3)     Her küçük kuyuda 4’er taş olmak üzere toplamda 48 taş vardır.

4)     Her oyuncunun kendi önündeki 6 kuyu kendi bölgesidir.

5)     Oyunun amacı her oyuncunun kendi hazine kutusuna daha fazla taş biriktirmesidir.

6)     Oyun 5 set üzerinden oynanır. Kazanan 1 puan, kaybeden 0 puan ve beraberlik durumunda ise her oyuncu 0,5 (yarımşar) puan alırlar.


KURALLAR:

1)     Oyuna başlayacak oyuncu kura ile belirlenir. Kura sonucu oyuna başlama hakkı kazanan oyuncu, kendine ait istediği kuyudan tüm taşları alarak, saat yönünün tersinde taşları dağıtmaya başlar.(yani sağa doğru)

2)     Taş dağıtma işlemi şu şekilde gerçekleşir; tüm taşlar hangi kuyudan alınmışsa o kuyudan başlayacak şekilde sağa doğru teker teker sıradaki kuyuya bırakılarak, en son taş herhangi bir kuyuya bırakılıncaya kadar devam edilir.

*** Eğer herhangi bir kuyuda 1 taş kalmışsa bu taş bir sonraki kuyuya atılarak hamle yapılır.

3)     Taş dağıtım işlemi sonunda son taşı kendi hazine kutusuna bırakan oyuncu, bir kez daha hamle yapma hakkına sahiptir. Son taş hazine kuyusu dışında bir kuyuya bırakılmışsa hamle hakkı rakip oyuncuya geçer.

4)     Oyun için son taşın bırakılacağı kutu önemlidir. Eğer oyuncunun elinde dağıtılacak taş varsa, rakibin kuyularına da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun bırakmış olduğu son taş rakibin kuyusundaki taşların sayısını çift sayı(2,4,6,8,10 gibi) yaparsa, oyuncu burada bulunan tüm taşları alarak kendi hazine kutusuna bırakır. Hamle sırası rakip oyuncuya geçer.

5)      Yine oyuncu elinde kalan son taşı kendi bölgesinde boş bulunan bir kuyuya bırakırsa, hem bu taşı hem de rakip bölge tarafındaki taşları kendi hazine kutusuna bırakır. Hamle sırası rakip oyuncuya geçer.

6)     Oyunculardan herhangi birinin bölgesindeki taşlar biterse oyun seti biter. Oyun setini bitiren oyuncu, rakip oyuncunun bölgesindeki tüm taşları da kazanır.

ÖNEMLİ NOKTALAR:

·         Oyun sonucunu son taş belirler.

·         Son taşı kendi hazine kutusuna bırakan oyuncu tekrar hamle yapar.

·         Son taşını rakip oyuncunun kuyusunda çift sayı yapan oyuncu bu kuyuda bulunan tüm taşları alır. (Hamle sırası rakibe geçer.)

·         Kendi bölgesindeki tüm taşları bitiren oyuncu oyunu bitirir ve rakip oyuncunun bölgesinde bulunan tüm taşları da alarak kendi hazinesine bırakır.

·         Hazinesinde en çok taş bulunduran oyuncu oyunu kazanır. (24 taştan fazla taş biriktiren.)

YsNByKnL

Yasin BÜYÜKÜNLÜ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazabilirsiniz.