Pages

Matematik Ne İşe Yarar?

 



MATEMATİK NE İŞE YARAR

Matematik dersini neden görmemiz gerekiyor? Matematiğin insana ne gibi katkılar sunar? Sorularının cevabını eğitimci, matematikçi, matematik alanında kitapları bulunan Tahsin ÇİZENEL'in aşağıdaki yazısını anlayabildiğimiz zaman alabiliriz.

"  Bir kısım öğrenciler, bazı derslerde - özellikle matematik derslerinde - " ...bunları niçin okuyoruz, hayatta ne faydası var?" gibi sorular sorarlar. Bu çeşit düşünenlere şunları söylemek isterim:

    Evet; pazardan sebze alırken sebzeci, et alırken de kasap  " Tales teoremini bilmezsen sana sebze yok, sana et yok "  demez;  amma okumuş bir kimseyle okumamışı birbirinden ayıran geniş düşünce, ileri görüşe sahip olma ve sağlam muhakeme edebilme nitelikleri, lüzumsuz zannettiğiniz dersler sayesinde kazanılır. Bu dersler, okuyanlar için bir çeşit zihin talimidir.

   Matematik öğretimi ise, bu nitelikleri en iyi geliştiren bir vasıta olarak yüzyıllar boyunca bütün insanlık tarafından çok önemli tutulmuştur. Bu öğretimin bir amacı da, insanı gelişigüzel konuşma alışkanlığından kurtarmak; kelimeleri tam ve yerinde kullanma yeteneğini kazandırmaktır.

   Matematik derslerinde bütün tanım ve ispatlarda, her ihtimali hesaplayarak ve yerinde kelimeler kullanarak açık vermemeye gayret ede ede pratik hayatta da aynı niteliklere sahip bir kimse olursunuz. Eğer matematik derslerinden tam nasibinizi alabilirseniz, rasgele konuşma alışkanlığından kurtulursunuz. Bu sayede, örnek olarak, bir konu üzerinde tartışılırken, o konu hakkında bir fikriniz yoksa susmayı, varsa itiraza meydan vermeyerek şekilde konuşmayı öğrenirsiniz.

   Okulu bitirip pratik hayata atılınca elbette okuduğunuz derslerin konularını unutacaksınız. Fakat sizde, adına kültür dediğimiz öyle bir iz, bir hazine kalır ki bu sayede okumamışa nazaran para ile elde edilemeyecek bir üstünlüğe sahip olursunuz.

   Burada sözlerimi Montaigne’inin   " Öğrenimden en büyük kazancımız, daha iyi ve daha akıllı olmaktır. "  sözü ile bitirir, hepinize başarılar dilerim. "

 

Tahsin Çizenel - Düzlem Geometri/Son Söz

YsNByKnL

Yasin BÜYÜKÜNLÜ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu yazabilirsiniz.